top of page

5. G2 og ASIC


Nordøst-Polen. 10/5 2028 KL. 1435

”Valdemar! Det ser ud til at fjerde brigade er i knibe oppe foran” sukker Bo over sektionsnettet ovre fra den anden Piranha 5.

Valdemar lukker ned for ingeniørlaget og åbner efterretningslaget efterfulgt af situationslaget i BMS.

På skærmen foran ham kommer først en masse røde markeringer, hvor russiske enheder er erkendt i terrænet. Derpå dukker først den danske brigades enheder frem som små blå ikoner efterfulgt af ikonerne, der viser fjerde britiske brigade, der er i færd med at angribe op imod den Litauiske grænse.

Fjerdes angreb er gået i stå ti kilometer fra grænsen. Flere og flere blå ikoner markeres som skadede eller nedkæmpede. Valdemar og resten af første operations- og planlægningssektion, kaldet OPS 1, er stadig placeret i første danske brigades forsvarsrum, men brigaden agerer nu divisionsreserve. Foran angriber fjerde brigade side om side med syvende britiske brigade. Deres opgave er at gennembryde russernes enheder i grænseområdet imellem Kaliningrad og Hviderusland, kaldet Suwalki gabet.


”Jeg har lige fået en situationsmelding oppe fra fjerde.” siger Bo, over sektionsnettet. ”De har mødt meget få reelle russiske enheder, som har taget kampen op. Derimod har de, siden de begyndte at bevæge sig i retning af grænsen i går, været udsat for beskydning med præcisionsild fra både artilleri, raketter og fly. De blev for to timer siden udsat for et velkoordineret ildkoncentrationsområde nordvest for Suwalki. De er bragt midlertidigt til standsning men forventer at genoptage angrebet om få timer.

Begge frontbrigader melder om omfattende angreb på deres kommando- og kontrolnetværk.

Syvende brigade har måtte kæmpe uden mulighed for at koordinere imellem sine bataljoner i fem timer.

Divisionen melder, at det britiske logistiksoftware viser forkerte data og umuliggør genforsyning af frontenhederne.

Russerne har gennemført omfattende psykologiske operationer imod familierne til britiske soldater i første britiske division.

Der er demonstrationer i London foran Whitehall, som kræver, at den britiske regering standser angrebet og det meningsløse tab af liv.”


Valdemar ser over på Ole, som ser op og løfter øjenbrynene under telehjelmen. ”Hvad sker der når vi overtager fra fjerde?” spørger Ole.

”Godt spørgsmål!” Svarer Valdemar. ”Jeg tror nok, at vores systemer er lidt bedre end briternes. De har tradition for at være sløsede med softwareopdateringerne af deres software og radioer. Jeg er mere bekymret for dem derhjemme. Det er OK, at de skyder på mig, men de skal sgu holde min familie udenfor.”

”Enig. Jeg har også hørt, at antallet af nedbrud på strøm, telefon og internettet derhjemme er begyndt at stige helt vildt, siden vi deployerede herover. Det er nok ikke et tilfælde,” svarer Valdemar. Der bliver stille i Piranhaen. De fire stabsofficere i mandskabsvognen sidder hver for sig og følger kampen tyve kilometer derfra.


Samtidigt i brigadens plancenter. 15 kilometer længere mod syd nær Kolno.

“9-0! Her er stabschefen! Vi gennemfører en opdatering af Kaunasplanen, når vi gør holdt. G2! Jeg vil gerne have en opdatering på indhentningsbilledet som noget af det første.”

“Her er G2! Det er indforstået,” svarer Major Torben Ditlev, chef for brigadens efterretningssektion. Han skifter til plancenterets interne efterretningsnet og siger “Samling bag mit køretøj, når vi kommer frem!”

Chefen for brigadens All Source Intelligence Cell – ASIC, major Claus Bjørnson ser rundt på de tre analytikere i cellens ene Piranha 5. Planen for angrebet på Kaunas blev færdig for to dage siden. Siden da har plancenteret løbende fulgt slaget og en gang i døgnet revurderet og opdateret planen. Da brigaden endnu ikke har forladt Polen, og kampen oppe foran går langsommere end forventet, har stabschefen valgt ikke at sende planen videre til OPS 2 til refinement. OPS 2 har travlt nok med at holde styr på alle brigadens spredte enheder.


De seks Piranha 5 vogne, som plancenteret transporteres og arbejder i, kører ad landevejen og ind ad porten til et nedlagt fabrikskompleks. Piranhaerne finder hver især et sted at holde, hvor de er gemt fra russernes droners evige kameraer. Ramperne på køretøjerne går ned, og efterretningsofficererne og analytikerne går ud og bevæger sig hen til Torben, som står på rampen af sin Piranha i en tom fabrikshal.


”Er vi samlet?...” der bliver nikket. ”Godt. Vi opdaterer Kaunas planen. G2 ude i OPS 1 følger med derude, og han får rigeligt med efterretninger fra frontbrigaderne. Brigadechefen regner med, at brigaden skal overtage kampen om maksimalt 24 timer, derfor er det vigtigt at få opdateret vores viden om situationen i Kaunas. Siden brigaden ikke er indsat endnu, kan vi frit indsætte brigadens efterretnings-, overvågnings- og opklaringsmidler i Kaunas. Jeg har derfor talt med Lars – chefen for ISR-Bataljonen. De har de sidste par timer genudarbejdet en indhentningsplan, der indsætter midlerne imod de mål som brigadechefen udpegede i forgårs.” Claus ser rundt på de syv andre fra sektionen. En blanding af erfarne kaptajner og seniorsergenter blandet med unge premierløjtnanter og konstabler. Alle hver især eksperter i analyse af hvert deres felt inden for den taktiske efterretningstjeneste.

”Vores primære mål er rådhuset. De sekundære er politistationer og kaserner. – Jeg vil kunne aflevere en analyse af mulighederne for at komme frem til målene til chefen om seks timer. Hvis der er en skjult vej ind i byen, hvor vi ikke skal kæmpe på hvert gadehjørne eller er overvåget hele vejen, vil jeg kende den!”

Poul, føreren for signal- og cyberefterretningscellen rækker en hånd i luften.


Claus, og alle de andre vender sig forbavsede over imod den nyligt tilgåede kaptajn af reserven med den sjuskede uniform og tykke briller.

”Ja Poul… hvad vil du sige?” spørger Claus.

”Joe - øh.” stammer Poul. ”Det er bare fordi…. Jeg skal lige forstå opgaven ik’. Er det meningen, at vi på en eller anden måde skal få brigadens tre tusinde mand i store pansrede køretøjer uset ind i en tætbefolket og totalt overvåget storby og så overraske russerne inde midt i byen og derpå tage kontrolrummet, der styrer hele byen?”


Claus ser på ham med trætte øjne. ”Jah, jo… mere eller mindre. Opgaven er at tage kontrollen over byen og overbevise de russiske enheder i byen om at overgive sig. For at tage kontrollen over byen skal vi blandt andet have kontrolrummet i rådhuset. Vi vil helst ikke slås i byen – derfor har vi behov for en måde at komme frem til rådhuset og de steder, hvor de russiske soldater er – helst uset, så de ikke spreder sig og begynder at slås.”


”Jamen det forstår jeg godt. Tror jeg.!! Jeg synes bare, det lyder som en umulig opgave. Der er over tre millioner overvågningskameraer i den by. De er alle forbundet med en kæmpe computer, de analyserer alle filmene og varsler operatørerne, hvis der sker noget, der ikke plejer i byen. Vi og cyberdrengene hjemme i Danmark har allerede prøvet at hacke os ind i kontrolsystemet, men vi har ikke haft succes endnu. Og når vi får adgang, vil det sikkert tage et par dage at udvikle et cybervåben der kan sætte os i stand til at kontrollere kameraerne – og derved skabe en skjult rute ind i byen.”

Der, er helt stille i fabrikshallen. Alle ved, at det bliver svært at tage byen uden kamp og omfattende ødelæggelser og tab. Claus ser igen rund på flokken.

”Du har ret Poul! Men det ændrer ikke på opgaven og det faktum, at vi ikke har mere tid. Om godt 24 timer forventer brigadechefen at iværksætte angrebet ind imod byen. Vi skal hurtigst muligt give planlæggerne det klarest mulige billede af byen og russerne deri.”


OPS 1. Vest for Suwalki. Lidt senere.

”Fjerde kører igen!” udbryder Erik over sektionsnettet. Det giver et sæt i Valdemar, der sad og fulgte med på ingeniørchatten.

”Modtaget!” svarer Peter. ”Chefen har lige været oppe for at koordinere med chefen for fjerde brigade. De har ikke mulighed for videokonference, så hun har været helt fremme og tale med ham face to face. Briterne sagde at de indledningsvist ikke har behov for vores reserve- bataljon, og så sagde de, at russerne har så mange droner, jordsensorer og bevæbnede robotter i et tykt bælte langs grænsen, at de finder og beskyder alle koncentrationer af mere end tre køretøjer… Så Birger! Du er nødt til at finde en måde at styre brugen af terrænet på. Vores enheder kommer til at sprede sig mere end normalt. Bo! Russerne har skudt en del af briternes droner ned. Generalen vil have, at vi støtter dem med vores droner. Per! Forvent, at vi kommer til at miste alle vores taktiske droner inden for de næste få timer. Få sat gang i printningen af nogle nye i en fart.”


Bo sender en thumbs up emoji i sektionens interne chat for at bekræfte ordren og klikker over på ISR-bataljonens chat. – ’Forbered at flyve TUAS til fordel for 4X. meld når klar til launch.’ – skriver han. På oversigten i hjørnet af hans skærm kan han se, hvor mange droner brigaden råder over og hvor mange af dem, der umiddelbart er klar til at blive sendt afsted. To systemer lyser grøn, som tegn på, at de er klar. Bo modtager en anmodning fra efterretningscellen i fjerde brigade om deltagelse i ISR-bataljonens chat. Han godkender og straks kommer der anmodninger om områder, som briterne har brug for billeder af. De to grønne ikoner blinker og vises derefter som værende i luften. Bo åbner kortet og klikker på én af dronerne, som vises med et blåt ikon. Et lille vindue åbner sig og viser kamerabilledet fra den pågældende drone. ”Vi har to taktiske UAS i luften til fordel for fjerde nu” melder han.


ASIC. tre timer senere. Cellens interne chat.

101743 B MAJ 28. CH ASIC - Claus - @Alle! OPS 1 melder at vi har mistet de sidste TUAS der støttede fjerde brigade. Logistikbataljonen melder at de først kan have printet nogle, der kan understøtte vores efterretningsforberedelser af Kaunas om fire timer! ISR-bataljonen justerer indhentningsplanen, således at de named areas of interest, som de skal dække, bliver dækket på anden vis!


101750 B MAJ FØ UAS. – Benny. @Claus. Her en hurtig update på resten af UAS situationen. Divisionen har pt to Gray eagle i luften. En over Vilnius og en over Siauliai i fjerde brigades akse. Alle vores TUAS er nede, hvilket betyder at vi ikke har øjne på NAI 1,2,3 og 6 samt TAI 4,5 og 6. jeg kan ikke trække på bataljonernes Mini UAS – da de ikke kan række helt derop!
101754 B MAJ. FØ HUMINT – Ibrahim. @Claus. HUMINT-delingen har kontakt til deres kilder i Kaunas via mobil. Der er fuld 6G dækning i hele byen, og de melder at der ikke er flere soldater på gaderne end normalt. Der begynder at komme flere flygtninge fra grænseområdet. De bliver ført i lejre nær de gamle kaserner. Der er rapporteret om en større lejr nær TAI 3 - Sanciai Barracks hvor indenrigsministeriets militsbataljon er placeret.


101801 B MAJ FØ SIG&CYBER – Poul. - @Claus. København melder at de har klargjort et cybervåben (remote access tool – RAT), som muligvis vil kunne åbne byens net til internettet så center for cybersikkerhed kan gå ind og overtage byen. Eneste udfordring er at vi skal have fysisk adgang til nettet for at plante våbnet. L


101806 B MAJ FØ FO- OPKESK – Svend. - @Claus. Opklaringseskadronen forsøger stadig at komme igennem kampzonen og frem til Kaunas. De er voldsomt udfordrede af det åbne og kanaliserede terræn. De vil forhåbentligt få heldet med sig i nat. Bataljonernes opklaringsdelinger er stadig under bataljonernes kommando. Jeg tror ikke vi kan få de der kæmpe Eagle 5 dåser igennem kampzonen i ét stykke. Vi kan tidligst få sensordata fra opklaringseskadronen efter midnat.


101809 B MAJ CH ASIC – Claus. - @Alle. Det er gode meldinger I kommer med! Blev ved med det. Sørg for løbende at taste det i computeren så den kunstige intelligens kan analysere det. – kort og præcist! Jeg har drøftet muligheden for at få rådighed over den lette infanteribataljons opklaringsdeling. De er mindre afhængige af køretøjer og kan langt lettere smelte ind i bybilledet. @Svend. Dem får du ansvaret for at koordinere! Jeg forestiller mig, at de koncentrerer sig om TAI 1 – Rådhuset og NAI 4 – Lufthavnen syd for byen. Forvent at de kan være indsat om fire timer – har ingen ide om hvordan de kommer derop!


101815 B MAJ FO OPKESK – Svend. – Modtaget! Jeg befaler en gruppe på hhv TAI 1 og NAI 4 samt NAI 7 – Broen over Neman floden på hovedvej 130. De flyver derop i mini transport-coptere og er iklædt civilt. De har kun det udstyr der kan være i en skoletaske med – coms er mobiltelefoner.


101830 B MAJ FØ SIG&CYBER – Poul. - @Claus. Jeg er så småt ved at være klar med min del af den samlede E-rapport på Kaunas. Vi har fået input fra de indsatte elektroniske krigsførelses grupper, som ikke har kunnet bidrage med meget i Kaunas. De kan derimod sige an masse om den igangværende kamp oppe foran. Open source folkene hjemme i Varde og Center for cybersikkerhed i København har kunne give et godt situationsbillede i byen. Varde melder at de officielle medier, både hjemmesider og sociale medier videregiver russernes propaganda, der fortæller at befolkningen skal holde sig inden døre og væk fra vejene og at der ikke forventes kamp i Kaunas, da NATO forventes standset ved grænsen samt at de russisktro militser skal melde sig i deres designerede samleområder. København har hacket sig ind i de grupper på de sociale medier som militserne bruger som kommando og kontrolnetværk. De kender deres samleområder, størrelser og bevæbning. J


101835 B MAJ CH ASIC. – Claus. – @ Poul. Det er gode nyheder Poul! Jeg har behov for at vide om vi kan forstyrre indenrigsministeriets milits’ kommando- og kontrolsystemer.

101847 B MAJ FØ UAS. – Benny. @Claus. Jeg har fået råderet over to af divisionens gray eagle HALE UAS. Indsætter dem indledningsvist i TAI 4 – I vejkrydset syd for byen på hovedveje 130 og 139, og i TAI 5 – Motorvejen A1 ind imod Kaunas.


101850 B MAJ CH G2. – Torben. – @Claus. Kommer du lige over?Claus rejser sig fra sin plads foran de tre skærme inderst inde i ASIC’ens ene Piranha. Han får sig skubbet hen til døren i rampen, får den åbnet og tumler ud i det begyndende mørke. Det er anden gang i dag, at han har været ude af Piranhaen, så det første han gør, er at finde et træ og lade vandet. Derpå tager han sit selvforsvarsvåben – en maskinpistol der skyder med 4,5 millimeter ammunition, der kan gennembryde en fragmentationsvests beskyttelsesplade. Han overhænger våbnet, spænder hjelmens rem og går hen til G2 Piranhaen, som er parkeret lidt væk under en stor blodbøg. Udenfor står Torben og er i færd med at stoppe en skrå ind under overlæben.


”Er du begyndt på det der skråtobak-halløj igen?”

”Yep! Det smager helt forfærdeligt, og jeg skal på tønden hele tiden, men det holder mig vågen og skarp!” svarer Torben og smiler.

”Claus. Vi er dygtigt udfordrede i forhold til Kaunas. Frontbrigaderne gør brug af alle deres egne, nogle af vores og de fleste af divisionens efterretnings-, overvågnings- og opklaringsmidler til at understøtte deres kamp. Det er afgørende, at vi får adgang til byens styringsnetværk, så vi kan se, hvad der sker i byen, og så vi kan styre trafikken væk fra de veje, vi skal bruge. Hvis vi skal kæmpe os hele vejen frem til centrum, så kommer det til at tage uger og vil komme til at gå ud over en masse civile.” siger Torben og tilbyder Claus en skrå.

”Nej tak du!” svarer Claus, og spænder hjelmremme op igen.

”Vi har nogle enkelte HUMINT kilder i byen – Litauiske civile, vi kan ringe til og høre om, hvad der sker i byen. Vi sender den lette infanteribataljons opklaringsdeling ind i Kaunas om få timer – med den primære opgave at få adgang til netværket. Vi føder computeren med alle de data, som vi indsamler, og den kunstige intelligens er begyndt at spytte nogle brugbare delkonklusioner ud, som måske vil påvirke planen. Problemet er, at vi ikke kan dække alle vores named areas of interest eller target areas of interest. Vi fokuserer på centrum af byen i øjeblikket. Men det betyder, at på de 10 kilometer, der er fra vi kører ind i forstæderne ved Garliava til Neman floden i centrum, er vi stort set blinde…” Torben tager sin hjelm af og sætter sig op ad et af baghjulene på Piranhaen. Claus følger trop og sætter sig på en stor våd sten.


”Det er simpelthen noget lort! Succes i Kaunas er afhængig af en grundig efterretningsforberedelse. Vi kan ikke gennemføre en ordentlig targeting proces heller, hvis vi ingen midler har til at følge fjenden. Kristine har fået strenge ordrer – hjemme fra Christiansborg ik’ – på ikke at indlade sig på et altødelæggende angreb på Kaunas. – Statsministeren vil ikke have danske soldater involveret i et nyt Mosul.”

Claus nikker. ”Jeg var faktisk i Mosul i 2017, da irakerne afsluttede operationerne der. Byen lå i ruiner, og der var tusinder af civile døde. De sagde, at for at rede byen måtte de slå den ihjel – og det gjorde de så!” siger Claus.

”Skal vi ikke mødes igen om en times tid, når vi har flyttet igen? Så tager du Ulla med, og så kan hun fortælle, hvad fires- og effects-folket kan byde ind med? Forhåbentligt har vi fået nogle droner i luften, der kan dække nogle af vores huller.” fortsætter Claus.


”Det er en aftale! – vi ses” Torben og Claus rejser sig op, og går hen til deres respektive pansrede køretøj og kravler ind. Lidt efter starter de seks Piranhaer op, folder sløringsnettene ned og kører til en ny position.

49 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

4. OPS 1

Comments


bottom of page